Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

'ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ

 Την Πέμπτη η Μαρία όταν ήρθε από το σχολείο, έτρεξε στη σκάλα και μπήκε στο σαλόνι χτύπησε τη πόρτα και πήρε τη γάτα αγκαλιά…Μπήκε και η μαμά της να δει τι έχει. Το κοριτσάκι της είπε κλαίγοντας ότι δε μπορεί να λέει ότι η οικογένεια της είναι ολόκληρη , ότι αποτελείται από τρία μέλη : μπαμπά, μαμά και παιδί , ότι δεν μπόρεσε να πει την αλήθεια (ότι οι γονείς της ήταν χωρισμένοι) επειδή ήταν μπροστά η Άννα και ότι είναι ένα μεγάλο μυστήριο το διαζύγιο τους Επίσης ότι στο μέλλον δεν θέλει να ξαναπεί ψέματα.


Η μαμά και η κόρη της η Μαρία εκφράζουν πολύ όμορφα την αγάπη τους . Τι σημαίνει άραγε αυτή η συμπεριφορά του κοριτσιού; Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι στερείται αλλά αυτή τη φορά δεν τρέχει στη μαμά της για να παρηγορηθεί. Τώρα μόνο η γάτα τη βοηθάει να περάσει το πόνο της. Όταν ένα παιδί ανοιχτό και τρυφερό συμπεριφέρεται έτσι, κάτι θέλει να πει.

Πως θέλουν τα παιδιά να μας μεταδώσουν κάτι.

Η μητέρα σε αυτή τη περίπτωση της έδωσε την ευκαιρία να εκφράσει ότι την λυπούσε. Αλλά πόσα παιδιά εισακούγονται τη στιγμή που εμφανίζουν μια ασυνήθιστη συμπεριφορά;

Συνήθως οι γονείς προσπαθούν να το αποφύγουν όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν μια συμπεριφορά που τους στενοχωράει ή τους κάνει να αισθάνονται άβολα και προσπαθούν να το σταματήσουν χρησιμοποιώντας την εξουσία τους ακόμη και με βίαιο τρόπο.

Ένα παιδί που κάποια στιγμή έχει μια συμπεριφορά ασυνήθιστη , νιώθει την ανάγκη να εκφράσει κάτι σημαντικό για αυτόν .Αν δεν του δοθεί η ευκαιρία να εκφραστεί ή οι γονείς προσπαθήσουν να καταπνίξουν τη συμπεριφορά αυτή τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Το παιδί θα καταφύγει σε μια πιο ασυνήθιστη συμπεριφορά για να εξωτερικεύσει αυτό που θέλει να εκφράσει. Να μια περίπτωση . Ένα παιδί έχει την ανάγκη να του δείξουν οι γονείς του πιο πολύ αγάπη. Για να τους τραβήξει την προσοχή κάνει πιπί επάνω του ενώ ξέρει να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα Όταν ο πατέρας βλέπει ότι του έγινε συνήθεια το χτυπάει για να κόψει αυτό το συνήθειο.

Μετά από λίγο καιρό το παιδί εμφανίζει κρίσεις βρογχικού άσθματος αρρώστια που το σημαδεύει σε ολόκληρη τη ζωή του. Το βρογχικό άσθμα προϋποθέτει σύσπαση της τραχείας αρτηρίας ενώ αυτή η σύσπαση με την αίσθηση της ασφυξίας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός πααροξυστικού κλάματος. Να πως τα «κατάφερε» το παιδί προκαλώντας μια «χρόνια ασθένεια»…

Βοήθησε το παιδί να εκφραστεί

Τι πρέπει να κάνουμε; Βοηθήστε το παιδί να εκφραστεί όταν παρουσιάζει ανεξήγητη συμπεριφορά. Μη ξεχνάτε ότι έχει την ανάγκη να εκφραστεί κάτι πολύ σημαντικό για εκείνο, όταν φθάνει στο σημείο να κάνει κάτι που του είναι δυσάρεστο. Όταν μπορεί να το κάνει με λόγια , όπως η Μαρία ,έχει καλώς. Όταν το παιδί είναι μικρό και δεν μπορεί να εκφραστεί βοηθήστε το με ερωτήσεις να σας δείξει που πονάει. Έπειτα αφήστε το να διαλέξει από ένα σωρό παιχνιδιών κάποιο που να μοιάζει με το πόνο του. Μάθε το να φροντίζει αυτό το παιχνίδι δηλαδή για την ίδια την ανάγκη του, μέχρι να μπορέσει να την ταυτοποιήσει και να την εκφράσει σωστά.

Αλλά να το ακούτε , να είστε συνεχώς «στη γραμμή». Μην αρχίσετε «δεν πρέπει να …», «δεν επιτρέπεται να κάνεις έτσι». Η επικοινωνία σταματάει εδώ και το παιδί θα αναγκασθεί να αμυνθεί μόνο του.

μετάφραση-www.orthodoxigynaika.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. XRISTOS ANESTH+
    OTAN DEN YPARXEI KAN OIKOGENEIA
    KAI OI GONEIS SE PETANE STO DROMO,
    TI GINETAI?!

    ODYNHRH EPIVIWSH....

    EYXES8E

    ΑπάντησηΔιαγραφή