Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Ταξιδεύοντας με τον Άγιο Λουκά...

Είναι τεράστια η χαρά και η ευλογία που αισθάνομαι παρουσιάζοντας από το ταπεινό αυτό ιστολόγιο ένα νέο βιβλίο μιας σπουδαίας και έμπειρης συγγραφέως, συνεργάτιδος και φίλης, της Σίσσυς Κόσσυβα. Ένα βιβλίο, των εκδόσεων Πορφύρα, αφιερωμένο σ’ έναν νέο Άγιο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, στον Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τον Ιατρό.



Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το εν λόγω πόνημα γράφτηκε και εκτυπώθηκε με τη σκέψη όλων των επιμελητών στα παιδιά. Είναι ένα κατά βάση παιδικό βιβλίο, που διαβάζεται με άνεση και από ενηλίκους.



Της συγγραφέως αξίζουν πολλά εύγε για τους μεγάλους κόπους που κατέβαλε για την εξαιρετικά επιμελημένη συγγραφή και φροντίδα του βιβλίου αυτού, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι αν η συγγραφή βιβλίου θεωρείται τέχνη του λόγου, η συγγραφή παιδικού βιβλίου, που θα μεταφέρει ουρανό στις αθώες ψυχές είναι ένα μεγάλο, υπεύθυνο και ιερό έργο.



Η πολυχρωμία του το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό. Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν και στην εικονογράφοΆννα Γιαρμενίτη, της οποίας ο χρωστήρας έκανε τις παραστάσεις να ζωντανεύουν ενώπιόν μας. Μια πρωτοτυπία της έκδοσης αυτής είναι ότι συμπεριλαμβάνει και επιτραπέζιο παιχνίδι!



Εντύπωση ιδιαίτερη και θετικότατη δημιουργεί στον αναγνώστη ο Πρόλογος του βιβλίου, τον οποίο έγραψε και μοιράζεται μαζί μας ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής και της διακονίας του στη μελέτη, καταγραφή και προβολή της ζωής και του έργου του Αγίου Λουκά. Ολόκληρος ο Πρόλογος έχει ως εξής:



Κρατάς στα χέρια σου το μικρό αυτό βιβλίο σαν τιμόνι. Είσαι έτοιμος να ταξιδέψεις; Ένα ταξίδι άλλωστε είναι επιθυμία που παίζει κρυφτό μεταξύ της παιδικής ψυχής σου και του έξυπνου μυαλού σου. Είναι ένα μεγάλο όνειρο. Κάθε γραμμή του βιβλίου είναι ένας μεγάλος δρόμος. Είσαι ο ταξιδιώτης. Το ταξίδι σου είναι μακρινό, επικίνδυνο, όμορφο, γεμάτο περιπέτεια. Είναι η ζωή ενός σπουδαίου ανθρώπου. Του αγίου Λουκά του ιατρού. Ακλουθώντας τον, όπως εμείς κάποτε, θα πας σε τόπους άγνωστους, θα διανύσεις πολλά χιλιόμετρα με έλκηθρο μέσα στα χιόνια, θα μείνεις μέρες μέσα σε τρένα που διασχίζουν αχανείς εκτάσεις, θα μπεις σε ποταμόπλοια, θα χαθείς σε πυκνά δάση. Στην εξορία, μέσα σε μια ξύλινη παράγκα, θαμμένη στο χιόνι, θα τον δεις να ζεσταίνεται με την συντροφιά της προσευχής. Στο σκοτεινό κελί της φυλακής, θα τον αντικρίσεις να φωτίζεται από τη φλόγα της πίστης στο Χριστό που έκαιγε στην καρδιά του. Θα σταθείς μέσα στο χειρουργείο όταν αγωνίζεται να σώζει ζωές και στην εκκλησία όταν προσπαθεί να θεραπεύσει ψυχές. Θα παρακολουθήσεις μεγάλες μάχες, γιατί πολλές φορές επιτέθηκαν στον Άγιο μας, η αδικία, η συκοφαντία, το ψέμα, τα συμφέροντα των δυνατών, η υποκρισία, η απελπισία. Εκείνος έπαιρνε όπλα από το Ευαγγέλιο, τη δικαιοσύνη, την αλήθεια, την ελπίδα, την ειλικρίνεια, τη χαρά. Με αυτά τα δυνατά εφόδια, εκείνος που δεν είχε εξουσία και φαινόταν αδύναμος, νικούσε τους δυνατούς της εποχής του. Σύμμαχοι του αγίου ήταν η λατρεία του στο Χριστό και η αγάπη του για κάθε άνθρωπο, ακόμα και για τους εχθρούς του. Οι λέξεις του βιβλίου, οι τόσο όμορφες και γλυκές που θα σου δώσει η συγγραφέας και τα τόσο ζωντανά σχέδια θα σε βοηθήσουν στο ταξιδάκι σου στη ζωή του αγίου. Επιστρέφοντας στο ταξίδι της δικής σου ζωής είναι βέβαιο ότι θα είσαι φορτωμένος με πολύτιμα εφόδια και θα έχεις αποκτήσει ένα σπουδαίο φίλο, τον ίδιο τον άγιο.



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορούμαι ότι το βιβλίο μεταφράζεται ήδη στην αγγλική γλώσσα, με σκοπό να διαδοθεί πλατιά ο σπουδαίος πρωταγωνιστής του, ο Άγ. Λουκάς, καθώς και τα πολυποίκιλα πνευματικά και ηθικά μηνύματά του.



Ας ευχηθούμε από μέσης καρδίας το όμορφο αυτό και πολύ ωφέλημο για όλους, μικρούς και μεγάλους, βιβλίο, να είναι όντως καλοτάξιδο, ευπώλητο και να επιτύχει τους στόχους του.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα και καλή χρονιά! Συγχαρητήρια για το blog σας! Έχετε βραβειάκι! http://nipiagogiomou.blogspot.gr/2015/01/liebster-10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή